Pages

29 Temmuz 2011 Cuma

Ramazan Geldi Hoş Geldi Sofralar Şenlendi


11 ayın Sultanı Ramazan ayına çok az bir vakit kaldı. Ramazan demek bereket, bolluk demek, cıvıl cıvıl aile sohbetleri ile sofralara hoşluk demek. Herkesin biraz kendine döndüğü, üzerinde kendince düşündüğü, paylaşımların arttığı koca bir ay bizi bekliyor.

Bu sene ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle 16-17 saati bulan açlık maratonu, doğru beslenme yolunu uygulamazsak bizleri zor durumlara sokabilir. Sıcaklarla birlikte vücuttan atılan su ve sodyum nedeniyle ani tansiyon düşmeleri ve sıcak çarpmalarına dikkat etmemiz gerekmektedir.  Ramazanda nasıl beslenmemiz gerektiğini bilirsek bu gibi sağlık problemleriyle karşılaşmadan bu ramazanı da ağzımızın tadıyla bitirebiliriz. İşte yaptığımız yanlışlar ve ramazanda uygulamamız gereken beslenme adımları……

Mutlaka sahura kalkın. Ramazandan önce 5-6 hatta bazen 7 öğün ile formunu korumaya çalışan bedeniniz ramazanda siz sahura kalkmazsanız 1-2 öğünle idare etmeye çalışacaktır. Bu durumda yavaşlayan metabolizmanız size zorluk çıkartacak ve kilo almanıza bile neden olabilecektir.
Pekii sahura kalktık. Ne yiyeceğim dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikli hedefiniz sizi susatmayan besinleri tercih etmek olmalıdır. Tuzlu, acı, ekşi yiyecekler gün içerisinde susamanıza neden olacağından sahurda baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Çorbalar hem mide dostu olduğundan hem de özellikle tahıllı çorbalar tok tutacağından sahurda başlangıç tercihinizi bir kase çorbadan yana yapabilirsiniz.

Yumurta yine tok tutması dolayısıyla sahurda yer vereceğimiz muhteşem protein kaynağımızdır. Bunun yanı sıra karbonhidrat ihtiyacımızı ise makarna, pilav gibi kompleks karbonhidratları ve tam tahıllı ekmekleri tercih etmeliyiz ki bizi gün boyunca tok tutabilsinler. Tüm bunların yanında sebze yemekleri veya kahvaltılıklar sahurda tercih edilebilecek diğer tamamlayıcılardır.

Sahurda içmemiz gereken en temel içecek ise sudur. Gün boyunca vücudumuz susuz kalacağı için sahurda ortalama 2-4 bardak (kişinin kilosuna göre değişebilmekte) su sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır. Fazlası da gece boyunca sürekli tuvalete gitme ihtiyacı yaratacağından uykunuzun bölünmesine ve ertesi gün daha yorgun hissetmenize neden olacaktır. Suyun yanı sıra az şekerli komposto, limonata, ayran ve açık limonlu çay gibi diğer sıvılarda alınan sıvı miktarını arttıracağından tercih edilmelidir.

 Tüm gün boyunca oruç tutan bedenimiz annelerimizin, anneannelerimizin hazırladığı o muhteşem iftar sofralarıyla şenlenir. Hem gözümüzü hem karnımızı doyuran bu çok çeşitli sofralar ölçümüzü bilerek yediğimiz sürece bizleri mutlu edecektir.
Öncelikle sahurda ki gibi bir çorba seçeneği iftar için iyi bir başlangıç olacaktır. Ancak sıcak yaz akşamlarında sıcak çorbalar çok da uygun olmadığı için benim önerim soğuk çorbalardan yana olacak. Ayran çorbası, ayran aşı, yarmalı çorba, soğuk çorba gibi birçok değişik isimle anılan yoğurtlu buğdaylı çorbayı herkese tavsiye ederim.

Çorbadan sonra 10-15 dak. ara vermeyi unutmayın. Tüm gün aç olan mideniz bir anda yemek istilasına uğramasın ve yemek bitiminde masadan acılarla kıvranarak kalkmayın. Daha sonrasında ızgara tavuk, bonfile et, sebze yemeği, dolma, fırında balık gibi kızartılmadan pişirilmiş hafifi bir yemekle ve birkaç dilim ekmekle devam edebilirsiniz. Özellikle kilo vermek istiyorsanız iftarda pilav makarna gibi bir alternatifler yerine ekmeği tercih edin ki sahurda bunları zaten yiyebilirsiniz; uzun süre tok tuttukları için. Tabiî ki besin çeşitliliğine önem verdiğimizden ve kalsiyum içeriğinden dolayı yoğurdu, ayran ya da cacık şeklinde afiyetle tüketebilirsiniz hem de bol buzlu ve naneli….

İftarımızı da geçirdikten sonra küçük bir yürüyüş hareketsiz geçen günümüzden sonra tam da ihtiyacınız olan şey olacaktır. Hem yediklerinizi daha iyi sindirmenize hem de ola ki biraz fazla kaçırdıysanız aldığınız fazla kalorinin bir miktarını yakmanıza olanak sağlayacaktır bu yürüyüş. Sonrasında ne mi yapacaksınız. Tabi ki bir öğün daha tüketeceğiz ancak bu bizim ara öğünümüz olacak eğer geç yatıyorsanız bunu ikiye de çıkarabilirsiniz. Bu ara öğünde 1-2 porsiyon meyve, az yağlı süt ile yulaf ezmesi veya kahvaltılık gevrek, sütlü tatlı veya dondurma tüketmek hem sizi hem de bedeninizi mutlu edecek . 

Yazarın Notu: Hali hazırda kilo vermeye çalışan ve bunun için diyet yapan sevgili okurum, ancak ben kilo vermeye çalışıyorum Ramazan da geldi ne yapacağım? diyorsan sabırsızlanma bir sonra ki yazımı bekle ve beni takip et.......

Neşeli ramazan sohbetleriyle dolu mutlu sofralar dilerim.......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder