Pages

30 Eylül 2011 Cuma

KIŞIN EN DEĞERLİ GİYSİNİZ BESİNLER OLSUN

Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bu günlerde grip ve soğuk algınlığı gibi bir çok enfeksiyon hastalığı bedenimizi tehdit edebilir. Hem hastalıklardan uzak durmak, hem de vücudunuzu kış aylarına hazırlamak için beslenmeye özen göstermek çok önemlidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir kış geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşımaktadır.
Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz.
Antioksidan özellikteki A ve C vitaminleri kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç sağlar. Özellikle turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere gibi sebzeler A ve C vitamini açısından zengin besinlerdir. Ayrıca çay, kahve tüketimi azaltılarak C vitamini açısından zengin olan taze sıkılmış portakal suyu ve kuşburnu çayı tercih edilebilir.

Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte fiziksel aktivite ve su tüketiminde azalma gözlenmektedir. Aynı zamanda kışın lifli besinlerin yaza oranla daha az olması nedeniyle kabızlık başta olmak üzere bazı sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle;
Günde ortalama 2 lt su içmeye özen göstermeli ve beslenmenizde posalı yiyecekler olan tam buğday ekmeği, sebzeler, meyveler ve tam tahıllara yer vermelisiniz.
DİYETİNİZDE MUTLAKA YAĞ OLSUN
Diyetlerde yapılan beslenme yanlışlarından birisi de kilo vermek için hiç yağ tüketmemektir. Bu son derece hatalı bir davranış olmakla birlikte yağda eriyen vitaminlerin vücudunuzda kullanılamamasına yol açar ve vitamin eksiklikleri görülebilir. Bu yüzden doğru yağ tercihleri ve doğru miktarlarla yağlar beslenmenizde mutlaka yer almalıdır. Diyette tüketilen yağ türü aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarının seyrinde de önem taşımaktadır.
Omega-6 yağ asiti kaynakları ayçiçeği, mısırözü yağı,  
Omega-3 yağ asiti kaynakları balık yağı, deniz ürünleri, ceviz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler
Omega-9 yağ asitleri kaynakları ise zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağıdır.
Tüm bu yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Ancak diyetin yağ içeriğinin yüksek olması, bağışıklık sistemi sistemi üzerinde baskılayıcı etki göstermektedir. Bu nedenle diyette tüketilen yağ miktarına da dikkat edilmeli ve gerekenden fazla yağ tüketilmemelidir.
BİLİNÇSİZ VİTAMİN KULLANMAYIN
Kış aylarında yapılan hatalardan biri de hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesidir. Düzenli ve dengeli beslenildiği durumlarda, bireyin özel bir hastalık durumu yoksa, besinlerde günlük ihtiyacımıza yetecek kadar  vitamin-mineral alırız. Bu tabletlerin bilinçsiz kullanımı kansızlık, böbrek taş hastalıkları, baş ağrısı, saç dökülmeleri ve bulantı gibi pek çok yan etkiye yol açar.
Sağlıklı bir kış ayı geçirmek için beslenmeyi çeşitlendirmek ve sağlıklı besin seçimleri yapmak çok önemlidir. Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmek için beslenmenize yeterli özeni gösterin….
En soğuk kış günlerinde bile besinler sizi sıcacık tutsun, mutlu diyetleriniz olsun..
(Not: Mevsimin anlam ve önemine uygun bu yazım uzun zamandır bloga konulmayı bekliyordu. Biraz işlerin yoğunluğundan bu güne kısmet oldu ancak beslenme ve diyet ile ilgili yazılarım için beni Cuma günleri Posta gazetesinin İç Anadolu ekinden de takip edebilirsiniz.) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder