Pages

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Soğuk Çorba Dosyası

Malum yaz ayındayız ve havalar hala sıcak sıcak esiyor yüzümüze hatta esmiyor bile diyebiliriz. Bu sıcaklarda hiçbirimiz iftarda o sıcacık, dumanı tüten ve mis kokan çorbalardan içmek istemiyoruz. Oysaki kış olsaydı böylemi olurdu hepimiz içimizi ısıtacak bir kase çorbayla başlardık iftarımızı açmaya. Ancak hal böyle olunca ve biz diyetisyenlerde iftarda orucunuzu çorbayla açın hem midenizi rahatlatır hem de bir anda yüklenmemiş olursunuz yemeğe derken bu ikilemde ne yapmalısınız? Cevabı kolay iftarınızda çorbanız olsun ancak soğuk olsun diyorum ben Diyetisyen Zeynep Budakoğlu Subaşı olarak. Soğuk çorbalar hem yaz aylarına uyumlu olmalarından hem de mide dostu olmalarından dolayı, işkence gibi gelen sıcak çorbayı içmek zorunda kalmıyoruz. İşte size muhteşem faydalı ve serinletici bir yaz çorbası tarifi…

Soğuk Çorba
(Ayran aşı veya ayran çorbası gibi isimlerde alabiliyor, daha önceden ramazanda soframızda olması gerekenleri anlattığım yazımı okumak için buradan buyurun pls)

Malzemeler:
Yarım kilo süzme yoğurt
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
½ su bardağı kuru fasulye
Taze nane
Tuz

Aşurelik buğdayı ayıklayıp yıkayın. Daha kolay pişsin isterseniz geceden buğdayı ıslatabilirisiniz. Nohutu ve fasulyeyi de geceden ıslatın ve sabah buğdayları düdüklü tencerede yaklaşık 20 dak. kaynatın. Nohutu ve kuru fasulyeyi de düdüklü tencerede birlikte haşladıktan sonra soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta süzme yoğurdu iyice çırpıp üzerine ayran kıvamına gelene kadar su ilave edin. Haşladığınız buğdayları, nohutu ve fasulyeyi de ayrana ilave edip tuzunu da koyun. İnce ince doğranmış taze naneyi de çorbanıza katın. Soğuması için buzdolabında servis edilecek saate kadar bekleyin.

İşte tarif bu kadar basit….Bu çorba için bir öneri. Çorbanızı sadece aşurelik buğdayla veya sadece aşurelik buğday ve nohutla da yapabilirsiniz kuru fasulye aslında biraz tercihe kalmış.

Bir öneri daha malumunuz nohut ve kuru fasulye koyuyorsanız eğer bu çorbaya gaz yapıcı özelliğini arttırmış oluyorsunuz. Bu nedenle sahurda bu çorbadan tüketmek istiyorsanız size sadece buğdayla yaptığınız çorbayı öneririm. Gece rahat uyumak istiyorsanız bu önerimi dikkate alın çünkü tecrübeyle sabittir J


Mutlu yapılmış çorbalarınız olsun… Afiyet olsun…

3 yorum:

  1. soğuk çorba davetlisi olarak derim ki; bu çorba KESİNLİKLE doğru seçim! Hem serinletici hem de besleyici :)

    YanıtlaSil
  2. afiyet bal şeker olsun esy'cim... iyiki bizleydin soğuk çorba akşamında :)

    YanıtlaSil
  3. anneciğimizden sana kalan tariflerden biri olmasından ötürü ayrıca pek daha bi lezizzz:))
    tarifi yazan ellerine sağlık,bi gün de elinden içmek nasip olur inş.. ablim!

    YanıtlaSil